De wijsheid van ontvangen

bloesem

In een notendop

Twee krachten; geven en ontvangen

De wijsheid van het ontvangen legt uit dat er twee krachten zijn, de kracht om te geven (liefde) die het geschapen wezen heeft geschapen en de kracht om te ontvangen, het tegenovergestelde, het geschapen wezen zelf. Zij zijn als een beker en de vulling, vrouwelijk en mannelijk. Wij, de mensheid, zijn de beker, die gevuld moet worden en dit verlangen doet ons allerlei dingen doen om het lege gevoel binnenin te vullen. Dit verlangen is onze motor. De enige reden waarom wij leegte en duisternis in ons leven voelen, is omdat wij verward zijn en denken dat wij de leegte kunnen vullen met materiële dingen, maar deze vulling is altijd tijdelijk. Deze beker kan alleen gevuld worden met het licht van de liefde, want niets kan de liefde zelf vervangen.

De kloof tussen geven en ontvangen overbruggen

Dus omdat we volledig tegenovergesteld zijn aan de kracht van liefde, moeten we de kloof tussen ontvangen en geven overbruggen. Want op het moment dat we liefde worden, zijn we als de kracht van het geven en zullen we ons weer heel voelen. Dit betekent dat geen enkel ding en geen enkele andere persoon ons kan vervullen, alleen de liefde zelf. Dus alleen als we liefde kunnen geven, van anderen kunnen houden, van ons leven en alles daarin, hoe slecht het ook lijkt, kunnen we ons weer heel voelen. Als we de duisternis kunnen aanvaarden en instemmen met alles in deze wereld, dan en alleen dan, als er niets meer is waar ik niet van houd, dan is de beker gevuld.

Het ontdekken van onze egoïstische aard is de sleutel tot het corrigeren ervan

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het bereiken van echt geven is het het moeilijkste wat er is, want wij zijn van nature het verlangen om te ontvangen. We moeten er alles aan doen om te slagen. En we zullen slagen, dat is ons lot. Maar we kunnen de weg naar vervulling versnellen. Dat kunnen we doen door bewust te proberen onze egoïstische verlangens te “corrigeren” naar geven. Door het te proberen zullen we ons ervan bewust worden dat we tegengesteld zijn aan liefde en geven en precies dat zal ons een verlangen naar verandering geven. Dan zullen we het juiste verlangen hebben om te ontvangen. Het verlangen om onze aard te veranderen in geven en liefde en dat is alles wat we nodig hebben. Een intentie om te geven.

We hoeven het niet alleen te doen

Dit pad zal tijd kosten, want we kunnen niet ons hele egoïsme in één keer corrigeren, we kunnen slechts één stukje tegelijk doen. Daarom zullen we telkens weer zien dat we nog wat egoïsme over hebben en kunnen we nog niet stoppen met onszelf te verbeteren. Maar elk klein beetje telt en wordt een groot verlangen dat uiteindelijk compleet zal zijn. En het belangrijkste is dat we het niet alleen hoeven te doen, we doen het samen. We kunnen de hele wereld niet in ons eentje corrigeren en dat hoeft ook niet. Steeds meer mensen zullen zich ervan bewust worden dat vervulling niet voortkomt uit materiële zaken en dat zal hen naar het spirituele pad leiden. Eerst vanuit het verlangen om zichzelf te vervullen en gaandeweg, door steeds meer te begrijpen, een verlangen te krijgen om anderen te vervullen, een verlangen om te geven.

Het einde van de correctie

Stel je de wereld voor waarin we leven wanneer iedereen anderen wil gaan vervullen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot het einde van de correctie, de volledige correctie en vervulling. En als we dit het het belangrijkste in ons leven maken, zullen we allemaal versnellen op het pad.