Een vergadertechniek uit de integrale educatie

Meeting - an image from Pixabay

Met deze techniek vergader je zeer effectief en efficient. Vergaderingen kunnen tijdrovend zijn en soms ook weinig opleveren. Wil je sneller en met meer resultaat vergaderen dan is dit de oplossing.

Stel je een ronde tafel voor

Stel je een ronde tafel voor waar zeg tien mensen aan het vergaderen zijn. Iedereen spreekt om de beurt en geeft zijn visie op het probleem/onderwerp. Zij gaan niet in discussie, maar ieder voegt zijn unieke visie toe. Ze spreken allemaal kort en er wordt geluisterd naar elkaar. Elke individuele visie wordt als even waardevol aanvaard. Iedereen spreekt en brengt iets in.

Aan het einde van de ronde is een visie ontstaan van de groep, het probleem is van alle kanten belicht. Als de visie nog aangescherpt moet worden of verhelderd moet worden, kan er een nieuwe vraag beantwoord worden met dit doel in een nieuwe ronde. Hierna worden beslissingen genomen en taken verdeeld.

Het geheel is meer dan de som der delen

In deze techniek kun je echt spreken van synergie. Door bewust te luisteren naar de anderen en hun visie te waarderen, wordt je geïnspireerd. Door de aandacht die je krijgt van de anderen die echt naar je luisteren, komen de beste ideeën in je op, ook omdat je de aandacht richt op wat je nog kan toevoegen wat de anderen al aangedragen hebben.

Een gunstig bijkomstig effect is, dat iedereen zich gewaardeerd voelt en energie krijgt van deze manier van vergaderen. Er wordt een band gesmeed, omdat je samen aan hetzelfde doel werkt en elkaar wil versterken. Het team zal hierdoor hechter worden en nog beter gaan samenwerken.