De pandemie zal niet snel voorbij zijn

pandemie voorbij coronavirus

De pandemie zal niet snel voorbij zijn, ondanks het feit dat er een versoepeling zal plaatsvinden van de maatregel om thuis te blijven. Het terugdringen van het coronavirus vraagt een stap voorwaarts naar wederzijdse aandacht en verantwoordelijkheid, van de gewone burgers tot aan de wereldleiders.

Transformatie door de pandemie

Het coronavirus bracht een klap toe aan de egoïstische, competitieve ratrace waar we in zaten, in de loop van deze periode hebben we onze consumptieve leefstijl tot bedaren gebracht, het was namelijk de norm om voor persoonlijk winstbejag anderen uit te buiten.

We kunnen nu naar een positieve toekomst uitzien, die kalmer zal zijn dan ons leven er tot nu toe altijd uitzag, meer in evenwicht met elkaar en de natuur. Weken en maanden geïsoleerd zijn, zal zeker een rol spelen bij een innerlijke transformatie.

Niet terug naar hoe het geweest is

Denken we werkelijk dat we – als alle beperkingen zijn opgeheven – weer op weg gaan naar allerlei winkelcentra, daar onze tassen volstoppen met nieuwe kleding en plastic spullen, en dat we weer naar allerlei toeristische bestemmingen zullen vliegen, naar alle windstreken?

Een van de grootste voordelen van deze pandemie is het feit dat we rustiger omgaan met elkaar en niet meer gericht zijn op ons eigen voordeel, ten koste van anderen, dat we nu een duidelijk voorbeeld hebben gekregen van de natuur, want zij behandelt iedereen op dezelfde manier; het zou wijs zijn als wij dit ten opzichte van elkaar ook gaan toepassen.

De natuur is één geheel

De natuur is met ons aan het werk, probeert ons wakker te maken voor het feit dat we allemaal in dezelfde boot zitten. We zullen uit deze pandemie komen met meer bewustzijn over onze gemeenschappelijke situatie, vanuit een breder perspectief, waarbij we de natuur als één geheel zien.