Lijden wordt zoet

Vrijwillig lijden

Ook een mens op het spirituele pad kan de gewone problemen van het leven tegenkomen. De vraag is echter of hij ze verbindt met het licht van morgen en hij daarom bereid is om in het heden te lijden. Er zijn veel mensen bereid om ten behoeve van toekomstige resultaten onderzoek en beperkingen te accepteren, bijvoorbeeld wetenschappers die wetenschappelijk onderzoek leiden of moeders die bereid zijn om barensweeën en negen maanden zwangerschap te doorstaan om een baby ter wereld te brengen.

Hoewel het over lijden gaat, wordt dit vrijwillig gekozen. Daarom kunnen we niet zeggen dat lijden altijd iets slechts is. Als het doel het lijden rechtvaardigt, ben ik bereid om het te ondergaan als een investering in het gewenste resultaat. In het algemeen is het niet duidelijk of ik dit doel zonder lijden had kunnen bereiken. Een gratis geschenk wordt gewoonlijk niet gewaardeerd omdat er geen verlangen voor aanwezig is. Dan bereiken we het doel niet door onze eigen inspanningen en heb ik er geen gevoeligheid voor ontwikkeld om dit genot te ervaren.

Spirituele groei

Al het lijden heeft een duidelijk doel, de enige vraag is hoe wij ermee omgaan om het lijden zinvol te gebruiken. Lijden wordt dan zoet, in plaats van het lijden te voelen, zullen wij er dan vreugde aan beleven. Onderzoek wijst uit, dat zelfs op het fysieke niveau, lachen en huilen hetzelfde proces in het lichaam teweegbrengen.

Als je lijden ontvangt, moet je je onmiddellijk realiseren en beamen dat het goed is ten behoeve van spirituele groei. Deze hele wereld betekent niets en alle kleine, nare steken zijn alleen bedoeld om mij constant op de kracht van liefde te richten. Er is niets anders dan liefde, dit wordt mij getoond om mijn aandacht te trekken, zodat ik een beroep doe op deze kracht.

Constant terugkeren naar de kracht van liefde

Ik breng mijn voet naar voren om de volgende stap te maken en mij tot de kracht van liefde te wenden. Nog een stap en weer wend ik mij naar liefde, en zo gaat het door. Als ik mijn ogen niet van liefde afwend, zal ik niet struikelen. Zo komen wij steeds dichter bij de verbinding met de kracht van liefde, totdat wij de staat van het spirituele embryo bereiken. 

Ik moet altijd een of ander gebrek voelen, want dan heb ik een reden om mij tot liefde te wenden. Elke keer krijg ik een stimulans die mij leidt naar: “Er is geen andere kracht dan liefde”. Als ik de maat vervul die correspondeert met de oorsprong van mijn ziel, welke liefde is, als ik voldoende handelingen verricht die mij naar de kracht van liefde terugbrengen, ga ik voelen dat ik mij in het gezegende veld van liefde bevind. Dan hoef ik niet langer meer te zoeken naar de plek waar liefde verborgen is, dan voel ik mij in het veld van gevende liefde.

Spiritueel embryo

Dit is de staat van het spirituele embryo. De periode daarvoor bestaat uit de voorbereiding en de opwinding voor dit moment: naar de kracht van liefde toegetrokken worden en weer weggeduwd worden, er naar toegetrokken en weer weggeduwd. Ik wil constant van de kracht van liefde afhankelijk zijn, ongeacht het feit of ik mij goed of slecht voel. Ik rijs boven de uiterlijke oorzaak die mij naar deze kracht duwt uit, en wil niets anders dan middenin deze kracht zijn!

Het is noodzakelijk om constant de verlangens te zoeken en te verzamelen die mij naar het begin van het embryo leiden. De kracht van liefde wekt een nieuw verlangen in mij om te genieten, en als ik me niet goed voel ga opnieuw op zoek naar de kracht van liefde en zoek naar een zekere verbinding met deze kracht. En dit herhaalt zich steeds weer: start – stop, ingaan – uitgaan. En op deze manier voel ik meer en meer dat alles bestuurd wordt door de kracht van liefde die zowel gevoelens van goed en slecht omvat.